General

Ovo je tura tokom koje ćete iskusiti Šumadiju na drugačiji način- kroz ukusnu organsku hranu i kvalitetno vino. Na ovoj trodnevnoj turi upoznaćete sjajnu vinsku i kulinarsku kulturu Zapadne Srbije kroz priče i iskustva lokalnih profesionalaca. Naučićete da pripremate domaća jela od organski gajenih sastojaka. Upoznaćete vodeće srpske vinare i probati vina od autohtonih domaćih sorti.

Informacije tokom vansezone (kliknite za više)
Mere zaštite na turama protiv korona virusa (COVID-19) (klikni da saznaš više)

Šta očekivati na turi radionica kuvanja i vinska tura u Šumadiji

Prvi dan- Uvod u šumadijsku vinsku scenu

Sa #YourSerbiaHost-om ćete se sastati u svom hotelu ili na drugom mestu koje dogovorimo kao mesto susreta i odatle nastaviti ka istočnom delu Šumadije u posetu dvema vinarijama, od kojih svaka ima svoj jedinstven pristup vinarstvu. Prva do koje dolazimo je Vinarija Radovanović, čiji se vlasnik smatra jednim od pionira modernog srpskog vinarsta. Svoj poduhvat je započeo početkom devedesetih i sada nakon gotovo trideset godina važi za jednog od prva tri proizvođača u zemlji, a svakako je najpoznatiji po svom kaberne sovinjonu, za koji je dobio nekoliko međunarodnih nagrada. Proći ćemo vinarijom i saznati kako prave svoja vina, i naravno probati nekoliko etiketa. Sledeća stanica je Despotika, mlada vinarija ambicioznog vlasnika čiji je cilj da pravi vina od autohtonih srpskih sorti grožđa poput Morave i Prokupca. Povrh toga, njihova vina odležavaju u barik buradima napravljenim od srpskog hrasta. Pored domaćih vinskih sorti probaćete i druge njihove etikete, a i čućete šta njihova vina čini posebnim. Odavde nastavljamo do našeg cilja za danas i sutra, do sela Mala vrbica gde ćemo u sjajnom seoskom domaćinstvu Kuća Čolovića uživati u gostoprimstvu i u večeri spremljenoj od domaćih organski uzgajanih sastojaka.

Drugi dan- Radionica kuvanja

Drugog dana nakon domaćinskog doručka krećemo sa radionicom kuvanja, tako što ćemo se prvo snabdeti potrebnim sastojcima, a pošto ćemo koristiti hranu koja može da se nađe u lokalu, nabraćemo povrće u bašti, a ako zbog sezone bašta još nije stigla, onda ćemo u šumi nakupiti zelja, sremuša ili šumskog voća koje ćemo koristiti za pripremanje pite. Naš domaćin i vodič biće Ivan, a njegova mama Snežana instruktor kuvanja. Nakon što smo se snabdeli krenućemo sa pripremom tradicionalnih jela Šumadije, poput gibanice sa sirom, raznih pita i jagnjetine ispod sača, sve u pratnji domaćina iz Kuće Čolovića. Nakon završenog posla i spremljenog ručka uživaćemo u plodovima svoga rada. Ostatak dana je slobodan za relaksaciju na bazenu unutar poseda, ili za istraživanje okoline. Kada padne noć imaćete retku priliku da posmatrate sjajne zvezde na nebu, jer vam ovde svetlosno zagađenje neće remetiti jasan pogled.

Treći dan – Vinarije u prestonici šumadijskog vinskog rejona

Posle doručka trećeg dana pozdravljamo se sa Ivanom i njegovom mamom i krećemo ka Topoli, prestonici šumadijskih vina. Ovde ćemo posetiti tri vinarije, prvi na ruti je Kraljev podrum koga je osnova kralj Aleksandar Karađorđević još 1931. Ova vinarija je svakako poznata po svojoj dugoj istoriji, iako je tokom socijalizma tavorila. Danas je vinarija u vlasništvu države i proizvodi četiri vrste vina, koje ćete imati prilike da probate. Odavde nastavljamo do Vinarije Aleksandrović koja se smatra najeminentnijom srpskom vinarijom, koja proizvodi isključivo premijum vina. Enolog vinarije će nas povesti u obilazak proizvodnje i podruma i objasniće nam šta je to što njegova vina čini tako dobrim. S obzirom da proizvode previše vrsta vina da biste mogli sve da ih probate od jednom izabraćemo taman ona vina koja će vam dati sliku o ovoj vinariji. I na posletku odlazimo u Vinariju Arsenijević čiji mladi vlasnik sa velikim entuzijazmom i strašću gradi svoju vinariju. Iako Arsenijevići imaju dugu porodičnu tradici u pravljenju vina, tek je Nemanja izdigao ovo na lestvicu iznad i krenuo sa proizvodnjom vina za tržište, tako da njegova vina sada moćete pronaći u mnogim specijalizovanim vinskim radnjama, kao i restoranima u Srbiji i Crnoj Gori. Tokom ručka i degustacije Nemanja će nam praviti društvo dok uparujemo hranu i njegova vina.

Posle ručka odlazimo u pravcu Beograda, koji je na samo sat vožnje odavde.

Dobro je da znate

Prilagodite turu svojim potrebama
Plan rute koju smo naveli u opisu ture nije fiksiran, već je rezultat naše percepcije najzanimljivijih tačaka na datoj ruti, a prema sopstvenom iskustvu. Ukoliko želite da promenite rutu obavestite nas pre rezervacije.
Kvalitet smeštaja
Smeštaj u Kući Čolovića je kategorizovan sa 4*, što podrazumeva visok nivo komfora i usluge.
Jezik tokom ture
Primarni jezik ture je engleski, ali na zahtev #YourSerbiaHost takođe može pružiti uslugu na ruskom, nemačkom, francuskom, španskom i naravno srpskom.
Kako da stupite u kontakt
Postoji nekoliko načina. Slanjem upita pritiskom na taster „Pošaljite upit/Send inquiry“ u gornjem desnom uglu ekrana (ili na dnu stranice ukoliko pristupate sa mobilnog uređaja). Preko naše kontakt stranice, ili pozivom na mobilni|WhatsApp|Viber +38163684466.
Mere predostrožnosti protiv korona virusa (COVID-19) na vašoj strani
  1. Molimo vas da poštujete mere distanciranja (najmanje 1m, a 2m gde je to moguće)
  2. Molimo vas da nosite zaštitnu masku kada ste u vozilu ili u zatvorenom prostoru (ukoliko nemate svoju, mi ćemo vam je obezbediti)
  3. Ukoliko razvijete simptome respiratorne infekcije pre, tokom ili nakon ture, molimo vas da nas obavestite
  4. Prilikom kašljanja ili kijanja molimo vas da koristete maramice ili lakat kao zaklon
  5. Perite ruke vodom i sapunom kada god je to moguće, a naročito nakon upotrebe toaleta, pre i posle jela.
Rezervacija ture
Najjednostavniji način da rezervišete ovu turu je preko našeg onlajn sistema za rezervaciju i plaćanje (onlajn plaćanje moguće samo za nerezidente). Pritiskom na taster „Rezervacija“ koji se nalazi ispod započinjete proces rezervacije preko zaštićene konekcije. Za rezidente, proces rezervacije je drugačiji i u tom slučaju je potrebno da nas kontaktirate.
Uslovi korišćenja
Rezervacija


Zaštita intelektualne svojine

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

Available departures

This is a daily tour.

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Details on prices and services

Cene ture (cene su po osobi):
Jedna osoba 98990 RSD
2 ili 3 osobe 55990 RSD
4, 5 ili 6 osoba 45990 RSD
7 ili 8 osoba 38990 RSD
Usluge uključune u cenu:
Prevoz
Usluga vozača/vodiča
Organizacija ture
2x polupansion u Kući Čolovića
Obroci opisani u programu ture
Degustacija vina
Radionica kuvanja
Dodatni troškovi:
Lični troškovi
Obroci koji nisu pomenuti u opisu
Putno osiguranje
Bakšiš

Video